Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας

Αρ. Πρωτ.:

Συνέντευξη Τύπου της Ε.Σ.Α.μεΑ. με θέμα «Ν.2643/98: Η ελπίδα για την απασχόληση των ατόμων με αναπηρία που τείνει να γίνει Νόμος - φάντασμα»

Το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας στο κείμενο θέσεων στο πλαίσιο της διαβούλευσης για την κατάρτιση του προγράμματος για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, αποδέχεται σχετική έρευνα της ΕΣΥΕ-2003 βάσει της οποίας το 84% των ατόμων με αναπηρία βρίσκεται εκτός εργατικού δυναμικού. Αυτό και μόνο το γεγονός δημιουργεί έντονο προβληματισμό και ιδιαίτερη ανασφάλεια στα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους, που αν και αποτελούν το 10% του πληθυσμού της χώρας, υφίστανται τη διακριτική μεταχείριση και τον κοινωνικό αποκλεισμό σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινής ζωής.

Μοναδικό όπλο των ατόμων με αναπηρία στην Ελλάδα προκειμένου να κερδίσουν ισότιμη μεταχείριση με τους υπόλοιπους συμπολίτες τους στον ζωτικής σημασίας τομέα της απασχόλησης αποτελεί ο Ν.2643/98, ο οποίος όμως μέχρι σήμερα εφαρμόζεται πλημμελώς. Περίτρανη απόδειξη αποτελούν οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις των διαδικασιών ολοκλήρωσης της προκήρυξης των θέσεων του άρθρου 3 (δημόσιος τομέας) του Ν.2643/98 του έτους 2004, καθώς και της δημοσίευσης της προκήρυξης των θέσεων του άρθρου 2 (ιδιωτικού και ευρύτερου δημόσιου τομέα) για τα έτη 2004 και 2005.

Η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο με την απαράδεκτη θέση των εργοδοτών, οι οποίοι ζητούν την κατάργηση της υποχρεωτικής πρόσληψης και αναγκαστικής τοποθέτησης των ατόμων με αναπηρία στις εν λόγω θέσεις εργασίας. Παράλληλα απαιτούν και μείωση του ποσοστού των προσλαμβανόμενων στον ιδιωτικό τομέα κάτω του 2% που ανέρχεται σήμερα, κρίνοντάς το ως ιδιαίτερα υψηλό για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, τη στιγμή που σε χώρες όπως η Γερμανία φτάνει το 5% και στη Γαλλία είναι 6%.

Ο ασυνεπής τρόπος με τον οποίο έχει εφαρμοστεί ο Ν.2643/98 από την ψήφισή του έως σήμερα, δημιουργεί την υποψία αν όχι τη βεβαιότητα ότι σχετίζεται με την πίεση που ασκούν οι εργοδοτικές οργανώσεις στην κυβέρνηση και η οποία έχει επιλέξει την παρελκυστική τακτική της αργόσυρτης εφαρμογής.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία υποστηρίζει τη θέσπιση ξεχωριστού νόμου για την απασχόληση των ατόμων με αναπηρία. Τη θέση αυτή της Συνομοσπονδίας, για τη θέσπιση ειδικού νόμου, υποστηρίζει και ο Συνήγορος του Πολίτη με την Έκθεσή του για το Ν.2643/98 που δημοσιοποιήθηκε το 2005.

Το αναπηρικό κίνημα της χώρας διεκδικεί δυναμικά την ικανοποίηση βασικών αιτημάτων ως προς το ζήτημα της εφαρμογής του Ν.2643/98 για τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους:

• Άμεση έκδοση των αποτελεσμάτων της προκήρυξης του έτους 2004 των θέσεων του άρθρου 3 του Ν. 2643/98,
• Άμεση δημοσίευση της προκήρυξης των θέσεων του άρθρου 2 του Ν. 2643/98,
• Άμεση συγκρότηση Επιτροπής για την κατάρτιση ειδικού νόμου για την επαγγελματική αποκατάσταση των ατόμων με αναπηρία, που αποτελεί άλλωστε και δέσμευση της Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης,
• Ρητή δέσμευση του Υπουργού Απασχόλησης κ. Σ. Τσιτουρίδη ότι δε θα θιγεί ο βασικός κορμός του Ν. 2643/98, αναγκαστική τοποθέτηση, υποχρεωτική πρόσληψη, αντικειμενική διαδικασία μοριοδότησης κλπ.,
• Άμεσο ορισμό συνάντησης του Υπουργού με το Προεδρείου της Ε.Σ.Α.μεΑ., για την οποία έχει άλλωστε δεσμευτεί ο Υπουργός αλλά δεν έχει μέχρι σήμερα πραγματοποιηθεί.

Δεδομένου ότι τα αιτήματα αυτά παραμένουν ανικανοποίητα, συνεχίζεται η αποχή των εκπροσώπων της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία από τις Επιτροπές του άρθρου 9 και από την Κεντρική Επιτροπή του Ν.2643/98, έως ότου ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για την καταπολέμηση της ανεργίας και του κοινωνικού αποκλεισμού των ατόμων με αναπηρία. Κρίνεται δε απαράδεκτο το γεγονός ότι εν λόγω οι Επιτροπές συνεδριάζουν και αποφασίζουν ερήμην των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους. Θα έπρεπε να υπάρχει περισσότερη ευαισθησία στο θέμα αυτό από πλευράς της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Βρίσκεστε: ΑΡΧΙΚΗ » ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ » Δελτία τύπου » Συνέντευξη Τύπου της Ε.Σ.Α.μεΑ. με θέμα «Ν.2643/98: Η ελπίδα για την απασχόληση των ατόμων με αναπηρία που τείνει να γίνει Νόμος - φάντασμα»
Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis