Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας

Αρ. Πρωτ.: 387

Το προβληματικό ΚΕΠΑ στον νέο υπουργό Κοιν. Ασφαλίσεων

Για τα προβλήματα και τις αδυναμίες του συστήματος πιστοποίησης και αξιολόγησης της αναπηρίας, γνωστό ως ΚΕΠΑ που χρονολογούνται από την πρώτη στιγμή ίδρυσης και οργάνωσης της λειτουργίας του, υπό την ευθύνη της διοίκησης του ΙΚΑ και είναι γνωστά στον πολιτικό κόσμο και το σύνολο της κοινωνίας της χώρας, απέστειλε επιστολή στον κ. Δ. Στρατούλη, αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων η Ε.Σ.Α.μεΑ.

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. είχε καταθέσει εξαρχής ένα πλαίσιο προτάσεων για το σχεδιασμό και την οργάνωση λειτουργίας του ΚΕΠΑ, βάσει των αρχών που θέτει η νέα δικαιωματική προσέγγιση για την αναπηρία και με γνώμονα να αποφευχθούν οι στρεβλώσεις και οι αδυναμίες του προηγούμενου συστήματος πιστοποίησης και αξιολόγησης της αναπηρίας πριν το Σεπτέμβριο του 2011.

Δυστυχώς, οι προτάσεις της Ε.Σ.Α.μεΑ. και των φορέων μελών της για το σημαντικό αυτό εγχείρημα δεν έτυχαν της προσοχής των αρμοδίων παραγόντων και έτσι εμφανίστηκαν από την πρώτη στιγμή στρεβλώσεις και αδυναμίες, που οδήγησαν την πλειονότητα των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους σε σημαντικά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα.

Στο παρόν έγγραφο η Ε.Σ.Α.μεΑ. καταθέτει στη νέα ηγεσία του υπουργείου τις στοχευμένες προτάσεις της, θεσμικού και διαδικαστικού χαρακτήρα, για να καταστεί το ΚΕΠΑ ένα σύγχρονο, αξιόπιστο και καθολικά αποδεκτό σύστημα πιστοποίησης και αξιολόγησης της αναπηρίας.

Βασική προϋπόθεση για τον εκσυγχρονισμό της οργάνωσης και λειτουργίας του ΚΕΠΑ αποτελεί η επανασύσταση της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής του άρθρου 7 του ν. 3863/2010, στην οποία θα πρέπει βάσει των διατάξεων του ανωτέρω άρθρου να συμμετέχουν έγκριτοι επιστήμονες των ιατρικών και κοινωνικών επιστημών που έχουν γνώση και εμπειρία στο αντικείμενο της πιστοποίησης και αξιολόγησης της αναπηρίας, συμπεριλαμβανομένων και των εκπροσώπων της Ε.Σ.ΑμεΑ, όπως ορίζει η κείμενη νομοθεσία. Παράλληλα, προτείνονται μια σειρά ικανών και αναγκαίων μέτρων για τη ριζική ανασυγκρότηση του ΚΕΠΑ, τα οποία πρέπει να στηριχτούν στις θεμελιώδεις αρχές της αξιοπιστίας, της αντικειμενικότητας και της επιστημονικής τεκμηρίωσης.

Η ανασυγκρότηση των ΚΕΠΑ αποτελεί μείζον θέμα για τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις της χώρας, καθώς για αυτούς τους πολίτες η Γνωμάτευση Αναπηρίας είναι ουσιαστικά το διαβατήριο για να διεκδικήσουν τη χορήγηση οικονομικών και κοινωνικών παροχών και την ένταξή τους στην κοινωνικοοικονομική ζωή.

Η επιστολή με τις προτάσεις αναλυτικά επισυνάπτεται.

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Βρίσκεστε: ΑΡΧΙΚΗ » ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ » Δελτία τύπου » Το προβληματικό ΚΕΠΑ στον νέο υπουργό Κοιν. Ασφαλίσεων
Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Γενική πολιτική | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis