Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας

Αρ. Πρωτ.: 1157

Συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας για τα επιδόματα, τα ΚΚΠ, το Βοήθεια στο Σπίτι

Με την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας Θεανώ Φωτίου είχε συνάντηση χθες Δευτέρα 8 Οκτωβρίου αντιπροσωπεία της ΕΣΑμεΑ, με επικεφαλής τον πρόεδρό της Ιωάννη Βαρδακαστάνη και τους γεν. γραμματέα Γιάννη Λυμβαίο, ταμία Κώστα Γαργάλη και μέλος Εκ. Γραμματείας Χρήστο Κουκοβίνη. Η αντιπροσωπεία μετέφερε στην υπουργό τρέχοντα και κρίσιμα θέματα που απασχολούν το χώρο των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους.

Η αντιπροσωπεία ζήτησε η κυβέρνηση να εξετάσει θετικά το αίτημα για αύξηση των επιδομάτων των ατόμων με αναπηρία, στο ύψος των αυξήσεων που θα δώσει για τον κατώτατο μισθό. Η ΕΣΑμεΑ αναγνωρίζει ότι και η σημερινή κυβέρνηση δεν προέβη σε μειώσεις των επιδομάτων, οι ανάγκες όμως μέσα στην κρίση των ατόμων με αναπηρία έχουν διευρυνθεί κατά πολύ. Η κ. Φωτίου από την πλευρά της τόνισε ότι θα μεταφέρει το αίτημα στην υπουργό κ. Αχτσιόγλου που έχει επιληφθεί και το θέμα του κατώτατου μισθού.
Η αντιπροσωπεία μετέφερε τη θέση του αναπηρικού κινήματος ότι δε πρέπει να κόβεται το αναπηρικό επίδομα από τα άτομα με αναπηρία που εργάζονται. Το επίδομα δίδεται για τις αυξημένες ανάγκες της αναπηρίας και αποτελεί αντικίνητρο για ένα άτομο με αναπηρία να βγει στην εργασία. Η κ. Φωτίου συμφώνησε επί της αρχής και δεσμεύτηκε να εξετάσει το αίτημα και να προβεί στην κατάλληλη ρύθμιση.
Την αδικία της σύνδεσης των αναπηρικών επιδομάτων με τα εισοδηματικά κριτήρια στηλίτευσε η αντιπροσωπεία της ΕΣΑμεΑ, τονίζοντας ότι σε πλείστες περιπτώσεις οι πλέον ευάλωτοι, τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, δεν μπορούν να ενταχθούν στο ΚΟΤ ή να λάβουν επίδομα στέγασης, επειδή είναι αποδέκτες επιδόματος, το οποίο όμως δίδεται για τις επιπλέον ανάγκες τους που προκύπτουν από την αναπηρία τους. Είναι αδιανόητο άτομα με αναπηρία να πληρώνουν εισφορά αλληλεγγύης επί των επιδομάτων τους! Το ίδιο αίτημα είχε μεταφέρει η ΕΣΑμεΑ και στον υπουργό Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτο, στη συνάντηση που είχε μαζί του τον Ιούλιο. Η κ. Φωτίου δήλωσε ότι κατανοεί το αίτημα και θα συνηγορήσει στο υπουργείο Οικονομικών.
Η διαδικασία θεσμοθέτησης των οργανισμών των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας πρόκειται να ολοκληρωθεί και να εκδοθεί το σχετικό ΠΔ τους πρώτους μήνες του 2019, απάντησε η υπουργός στο σχετικό θέμα της ΕΣΑμεΑ. Παράλληλα η ΕΣΑμεΑ τόνισε την ανάγκη τακτοποίησης του επικουρικού προσωπικού και των προσλήψεων μόνιμων υπαλλήλων, για τη βέλτιστη λειτουργία των ΚΚΠ προς όφελος των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους. Η κ. Φωτίου ανέφερε ότι και το θέμα με το επικουρικό προσωπικό θα τακτοποιηθεί οριστικά στις αρχές του 2019 ενώ ο διορισμός μόνιμου προσωπικού θα προκύψει μετά την έγκριση των Οργανισμών.
Να υπάρξει διασφάλιση της χρηματοδότησης των ΚΔΗΦ (κέντρα διημέρευσης και ημερήσιας φροντίδας) για τα επόμενα χρόνια ζήτησε η αντιπροσωπεία της ΕΣΑμεΑ, τονίζοντας τη σημαντικότητά τους, καθώς τελειώνουν τα ΠΕΠ και πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένη πολιτική δέσμευση εξασφάλισης των απαραίτητων κονδυλίων και μετά το 2019. Η υπουργός τόνισε ότι δεν υπάρχει θέμα αναφορικά με τη χρηματοδότησή τους μέχρι το 2023 και ότι παρακολουθεί το θέμα στενά με τις υπηρεσίες που διαχειρίζονται το ΕΣΠΑ.
Η αντιπροσωπεία ζήτησε να διαμορφωθεί νέος Κανονισμός λειτουργείας των ΚΔΑΠμεΑ, καθώς ο σημερινός, που υφίσταται από το 2001 είναι παρωχημένος, με την υπουργό να δηλώνει ότι θα το εξετάσει και σύντομα θα υπάρχει σχετική ενημέρωση και εξέλιξη για το θέμα, τονίζοντας ότι είναι και θέμα του υπουργείου Εσωτερικών.
Η ΕΣΑμεΑ συζήτησε επίσης για το γεγονός ότι χρειάζεται αναβάθμιση του προγράμματος "Βοήθεια στο Σπίτι", όπως και τακτοποίηση του προσωπικού, που εργάζεται με συμβάσεις τόσα χρόνια τώρα και επιτελεί πολύ σημαντικό έργο για τα άτομα με αναπηρία. Η κ. Φωτίου επανέλαβε τη διαβεβαίωση του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ περί της διενέργειας διαγωνισμού ΑΣΕΠ για 3.000 θέσεις με μοριοδότηση των υφιστάμενων υπαλλήλων, εντός του 2019.
Τέλος η αντιπροσωπεία ζήτησε ενημέρωση από την υπουργό σχετικά με το πότε ο ΟΠΕΚΑ θα αναλάβει να πληρώνει όλα τα επιδόματα και η κ. Φωτίου απάντησε ότι υπάρχει ομαλή εξέλιξη και όλα θα είναι έτοιμα μέσα στο πρώτο τετράμηνο 2019.
Με το πέρας της συνάντησης ο κ. Βαρδακαστάνης δήλωσε: "Είχαμε μια χρήσιμη και εποικοδομητική συζήτηση με την υπουργό, με πολλά σημαντικά θέματα, θέματα που βρίσκονται ήδη στην ατζέντα του αναπηρικού κινήματος αλλά και νέα, όπως είναι η αύξηση των επιδομάτων. Η συνεργασία μας είναι διαρκής, βρισκόμαστε βέβαια πάντα σε εγρήγορση, παρακολουθούμε και παρεμβαίνουμε όπου χρειάζεται και αυτό θα συνεχίσουμε να πράττουμε".

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Βρίσκεστε: ΑΡΧΙΚΗ » ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ » Δελτία τύπου » Συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας για τα επιδόματα, τα ΚΚΠ, το Βοήθεια στο Σπίτι
Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis