Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας

Αρ. Πρωτ.: 1124

Στην εξέταση της Ελλάδας από τον ΟΗΕ η ΕΣΑμεΑ

Επτά χρόνια μετά την κύρωση της Σύμβασης των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Νόμος 4074/2012), από τη χώρα μας, ήρθε η στιγμή που το Ελληνικό κράτος θα εξεταστεί από τα μέλη της Επιτροπής της Σύμβασης, όπως προβλέπεται από την ίδια την Σύμβαση. Συγκεκριμένα η εξέταση αυτή αφορά τις αλλαγές ή την πρόοδο που έχει επιτελέσει το Ελληνικό Κράτος για την υλοποίηση της Σύμβασης, τόσο σε ότι αφορά στην αναθεώρηση του νομικού πλαισίου όσο και σε ότι αφορά στην υλοποίησή του.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΣΑμεΑ, τον Φεβρουάριου του 2019 είχε καταθέσει την πρώτη της Έκθεση, ενώ στις 26 Ιουλίου 2019 κατέθεσε την ολοκληρωμένη της Ενναλακτική Έκθεση (alternative report) στην Επιτροπή της Σύμβασης, καλύπτοντας σχεδόν όλα τα πεδία πολιτικής, όπως αυτά είναι ταξινομημένα μέσα από τα Άρθρα της Σύμβασης. Επιπλέον, απάντησε στα περισσότερα από τα ερωτήματα του Καταλόγου Θεμάτων που έθεσε η Επιτροπή της Σύμβασης προς της Ελληνική Κυβέρνηση από την σκοπιά των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις. Τέλος, η ΕΣΑμεΑ προέβη και στην σύνταξη Καταλόγου Συστάσεων, τονίζοντας τα πιο φλέγοντα σημεία στα οποία θα πρέπει να δοθεί άμεση σημασία, αφού δεν είναι συμβατά με τις διατάξεις της Σύμβασής.
Η εμπλοκή της ΕΣΑμεΑ όμως δεν σταματά στην υποβολή της Έκθεσης στην Επιτροπή της Σύμβασής. Όπως και τον Απρίλιο του 2019, που συμμετείχε στην 11η Προ-Συνεδριακή Συνάντηση της Επιτροπής για την Σύμβαση των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία των Ηνωμένων Εθνών, όντας ο αντιπρόσωπος του Ελληνικού αναπηρικού κινήματος αλλά και ολόκληρης της Κοινωνίας των πολιτών, έτσι και την ερχομένη εβδομάδα θα βρίσκεται στην έδρα του ΟΗΕ στην Γενεύη, για την 22η Σύνοδο της Επιτροπής για τη Σύμβαση. Η τετραμελής αντιπροσωπεία της ΕΣΑμεΑ, αποτελούμενη από τους κ.κ. Ιωάννη Βαρδακαστάνη, Πρόεδρο της ΕΣΑμεΑ, Κώστα Γαργάλη, Ταμία της ΕΣΑμεΑ, Φωτεινή Ζαφειροπούλου, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΕΣΑμεΑ και Αντωνία Παυλή, ερευνήτρια του Παρατηρητηρίου Θεμάτων Αναπηρίας της ΕΣΑμεΑ, θα συμμετέχουν την Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2019 στην ιδιωτική συνάντηση (private meeting) με όλα τα μέλη της Επιτροπής. Εκεί θα παρουσιάσουν τα βασικά σημεία της εναλλακτικής έκθεσης της ΕΣΑμεΑ, σε μια προσπάθεια να καταδείξουν την πραγματικότητα όπως την βιώνουν τα άτομα με αναπηρία στην Ελλάδα, αλλά και να «προϊδεάσουν» τα μέλη της Επιτροπής, πριν την εξέταση της αντιπροσωπείας της Ελληνικής κυβέρνησης, που θα διεξαχθεί στις 3 και 4 Σεπτεμβρίου.

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Βρίσκεστε: ΑΡΧΙΚΗ » ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ » Δελτία τύπου » Στην εξέταση της Ελλάδας από τον ΟΗΕ η ΕΣΑμεΑ
Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis