Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας

Αρ. Πρωτ.: 652

Αδιανόητο να μην διδάσκονται οι νέοι δάσκαλοι Ειδική Αγωγή- Διαμαρτυρία στο Παν. Θεσσαλίας

Την αγανάκτηση καθώς και την πλήρη αντίθεσή της εκφράζει η ΕΣΑμεΑ με επιστολή της στον πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στην αδιανόητη απόφαση του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης (Π.Τ.Δ.Ε.), της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Σπουδών, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, για πρώτη φορά από το 1985 που ιδρύθηκε, να μην περιλάβει τα μαθήματα «Ειδική Αγωγή» και «Διαφοροποιημένη Διδασκαλία», στο πρόγραμμα σπουδών που θα ισχύσει από το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021.

Με αυτή την απόφαση, όλοι οι νέοι εκπαιδευτικοί απόφοιτοι του Π.Τ.Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που θα κληθούν να ασκήσουν το λειτούργημα του εκπαιδευτικού Α/βάθμιας εκπαίδευσης στα ελληνικά σχολεία και θα πρέπει να διδάξουν, να μεταφέρουν γνώση, να εκπαιδεύσουν μαθητές με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, μετά την απόφαση του Π.Τ.Δ.Ε., δεν θα είναι σε θέση να διαχειριστούν αυτές τις ανάγκες.
Κατά συνέπεια, δεν θα μπορεί να υπάρξει εξατομικευμένη στήριξη των μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, δεν θα μπορέσουν ποτέ να εφαρμοστούν συμπεριληπτικά προγράμματα σπουδών, το ελληνικό σχολείο δεν θα μπορέσει να εγγυηθεί τη συμπεριληπτική εκπαίδευση με αποτελεσματικό τρόπο και μαθητές με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες θα αποκλείονται από το αγαθό της εκπαίδευσης, αντίθετα με όσα επιτάσσουν τα κείμενα υπερκείμενης νομοθεσίας, όπως είναι η Σύμβαση και το Σύνταγμα της χώρας μας, περί ισότητας δικαιωμάτων και ευκαιριών.
Η συγκεκριμένη απόφαση του Π.Τ.Δ.Ε. συνιστά σοβαρότατη διάκριση εναντίον των παιδιών με αναπηρίες ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και για δύο ακόμα λόγους:
Α. επειδή δηλώνει ότι οι εκπαιδευτικοί είναι απαραίτητο να μάθουν να διαφοροποιούν τη διδασκαλία τους για όλα τα «κανονικά» παιδιά, αλλά όχι για τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες
Β. επειδή, προσεγγίζει τις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ως έλλειμμα και όχι ως διαφορετικές δεξιότητες, μία επιεικώς απαράδεκτη προσέγγιση για ένα σύγχρονο παιδαγωγικό τμήμα.
Θέση και διαχρονική διεκδίκηση της ΕΣΑμεΑ, του εθνικού αναπηρικού κινήματος, είναι τα μαθήματα της ειδικής αγωγής και της διαφοροποιημένης διδασκαλίας να διδάσκονται ως ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ σε όλα τα Παιδαγωγικά Τμήματα που λειτουργούν σε όλες τις Σχολές, όλων των Πανεπιστημίων της χώρας.
Βασική προϋπόθεση της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης, της εκπαίδευσης χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις, είναι η εξειδικευμένη γνώση των εκπαιδευτικών της χώρας για τη διαφορετικότητα και για την διαφοροποιημένη διδασκαλία, προσαρμοσμένη στις εξατομικευμένες ανάγκες κάθε μαθητή/μαθήτριας με ή χωρίς αναπηρία, με ή χωρίς ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
Για όλους τους ανωτέρω λόγους, η ΕΣΑμεΑ ζητά από τον Πρύτανη και τη Σύγκλητο, την ακύρωση και μη εφαρμογή της απόφασης του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που λήφθηκε με οριακή πλειοψηφία, για κατάργηση των μαθημάτων «Ειδική Αγωγή» και «Διαφοροποιημένη Διδασκαλία» από το πρόγραμμα σπουδών του οικείου Τμήματος, για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021.

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Βρίσκεστε: ΑΡΧΙΚΗ » ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ » Δελτία τύπου » Αδιανόητο να μην διδάσκονται οι νέοι δάσκαλοι Ειδική Αγωγή- Διαμαρτυρία στο Παν. Θεσσαλίας
Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis