Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας

Αρ. Πρωτ.: 1286

Ι. Βαρδακαστάνης - Κ. Καραμανλής για διόδια, τροποποιήσεις ΚΟΚ κλπ.

Συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών είχε ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης. Από πλευράς υπουργείου παρόντες ήταν ο κ. Κ. Καραμανλής, υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, ο κ. Ι. Κεφαλογιάννης, υφυπουργός, ο κ. Γ. Καραγιάννης, γ.γ. Υποδομών και ο κ. Ν. Σταθόπουλος, γ.γ. Μεταφορών. Τον κ. Βαρδακαστάνη πλαισίωναν η κ. Χ. Σαμαρά, στέλεχος ΕΣΑμεΑ και η κ. Μ. Χριστοφή, εμπειρογνώμονας προσβασιμότητας, συνεργάτης ΕΣΑμεΑ.

Ο κ. Βαρδακαστάνης παρέδωσε στο υπουργό υπόμνημα με αιτήματα για την διασφάλιση της απρόσκοπτης κινητικότητας των πολιτών με αναπηρία. Μεταξύ των προτάσεων:

  • Συμπερίληψη της διάστασης της αναπηρίας σε όλες τις πολιτικές και προγράμματα για την κινητικότητα και την αστική κινητικότητα, καθώς και την οδική ασφάλεια - Τροποποίηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας για να εξασφαλιστεί η ασφαλής μετακίνηση ατόμων με αναπηρία και να αντιμετωπιστεί η παραβατικότητα. Εκπαίδευση των στελεχών όλης της αλυσίδας του τομέα μεταφορών
  • Διασφάλιση της καθολικής πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα γενικότερα σε όλα τα δημόσια μεταφορικά συστήματα της χώρας, σταθερής ή μη τροχιάς, αστικά και υπεραστικά, συμπεριλαμβανομένων των ΤΑΧΙ και των ΚΤΕΛ
  • Θέσπιση διαδικασιών ασφάλειας και διαδικασιών υποστήριξης επιβατών με αναπηρία σε έκτακτη ανάγκη
  • Αναμόρφωση του πλαισίου χορήγησης αδειών οδήγησης σε οδηγούς με αναπηρία. Στο πλαίσιο αυτής της δράσης επισημαίνεται η ανάγκη ίδρυσης νέων κέντρων αξιολόγησης υποψηφίων οδηγών, τύπου ΗΝΙΟΧΟΣ, στην Περιφέρεια.
  • Αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου για το Δελτίο Στάθμευσης ατόμων με αναπηρία καθώς και εν γένει του συστήματος παροχών (εκπτώσεων/απαλλαγών κ.λπ.) των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις κατά τις μετακινήσεις τους
  • Απαλλαγή αυτών κατά τη διέλευσή τους από τα διόδια των αυτοκινητόδρομων όλης της χώρας
  • Ενημέρωση των επιβατών με αναπηρία για τα δικαιώματά τους, πρόσβαση στην πληροφόρηση πριν και κατά τη διάρκεια των μετακινήσεων τους με χρήση προσβάσιμων μορφών και μέσω προσβάσιμων συστημάτων επικοινωνιών.

Ταυτόχρονα η ΕΣΑμεΑ ζητά τη θεσμοθέτηση μόνιμης Επιτροπής Προσβασιμότητας Μεταφορών η οποία, σε συνεργασία με το Επιμέρους Σημείο Αναφοράς του υπουργείου και με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ε.Σ.Α.μεΑ.,  θα παρακολουθεί την υλοποίηση των παραπάνω μέτρων και θα εισηγείται στον Υπουργό νέα και διορθωτικά μέτρα, καθώς και τη θεσμική εκπροσώπηση της Ε.Σ.Α.μεΑ. στα Δ.Σ. όλων των Οργανισμών σταθερής και μη τροχιάς, αστικά και υπεραστικά, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Στη συνάντηση, η οποία κινήθηκε σε θετικό κλίμα, αποφασίστηκαν:

  • Η άμεση σύσταση adhoc ομάδας εργασίας  για την επεξεργασία της διαδικασίας δωρεάν διέλευσης των ατόμων με αναπηρία από τα διόδια της χώρας, δεδομένης της ενεργοποίησης ενιαίου e-pass  από όλους τους αυτοκινητοδρόμους από 1ης Νοεμβρίου.
  • Η επανασύσταση της Επιτροπής Προσβασιμότητας στο υπ. Μεταφορών με συμμετοχή της ΕΣΑμεΑ και στόχο την επεξεργασία όλων των προαναφερόμενων θεμάτων που σχετίζονται με την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στις μεταφορές.

Η ΕΣΑμεΑ έχει ήδη αναπτύξει συνεργασία με το υπουργείο Μεταφορών για την αναμόρφωση του πλαισίου χορήγησης αδειών οδήγησης σε οδηγούς με αναπηρία, ειδικά για τις κατηγορίες κινητικά ανάπηρων και κωφών.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε και το δελτίο Τύπου του υπ. Μεταφορών:

«Μέτρα ανακούφισης και διευκόλυνσης των πολιτών με αναπηρία

Μέτρα ανακούφισης και διευκόλυνσης των πολιτών με αναπηρία συζήτησε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, σε συνάντηση με τον πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, κ. Ιωάννη Βαρδακαστάνη.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης στην οποία συμμετείχαν επίσης, ο Υφυπουργός Υποδομών κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών κ. Γιώργος Καραγιάννης, ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών κ. Νίκος Σταθόπουλος και αντιπροσωπεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, τέθηκε το ζήτημα της τροποποίησης του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής μετακίνηση των ατόμων με αναπηρία, η διασφάλιση της προσβασιμότητας σε όλα τα δημόσια συστήματα μεταφορών, συμπεριλαμβανομένων των ΚΤΕΛ και των ταξί, καθώς επίσης και η αναθεώρηση του πλαισίου για το δελτίο στάθμευσης και τις παροχές (εκπτώσεις και απαλλαγές) για τις μετακινήσεις των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής διαβεβαίωσε ότι εξετάζει κάθε μέτρο, που μπορεί να διευκολύνει την καθημερινότητα των συνανθρώπων μας με αναπηρία και στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη θεσμοθετήσει τη χορήγηση δελτίων στάθμευσης σε ΙΧ αυτοκίνητα γονέων ή παιδιών, αλλά και συζύγων ΑμεΑ, καθώς και σε ΙΧ με leasing.

Όσον αφορά στις Σταθερές Συγκοινωνίες, ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι η προσβασιμότητα έχει βελτιωθεί με τη λειτουργία του Μετρό και του Τραμ, ενώ και στις νέες συμβάσεις με τα ΚΤΕΛ για τα  νέα λεωφορεία έχει προβλεφθεί ώστε να υπάρχει πρόσβαση των ΑΜΕΑ στα νέα οχήματα. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός «αυτό όμως δεν είναι αρκετό και δεν θα σταματήσουμε εδώ. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε εντατικά ώστε οι αστικές συγκοινωνίες να είναι απολύτως προσβάσιμες στα άτομα με αναπηρία».

Επιπλέον, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει ενσωματώσει τον Κανονισμό Δικαιωμάτων Επιβατών και επιβλέπει την εφαρμογή του στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Τέλος, ο κ. Καραμανλής ανέφερε πως αντιμετωπίζει θετικά το αίτημα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία για τη σύσταση ειδικής επιτροπής στο Υπουργείο όπου θα ασχολείται με την προσβασιμότητα των συνανθρώπων μας που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα». 

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Βρίσκεστε: ΑΡΧΙΚΗ » ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ » Δελτία τύπου » Ι. Βαρδακαστάνης - Κ. Καραμανλής για διόδια, τροποποιήσεις ΚΟΚ κλπ.
Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis