Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας

Αρ. Πρωτ.: 683

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Ομιλία του προέδρου της ΕΣΑμεΑ Ι. Βαρδακαστάνη στη Βουλή

Ενώπιον της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής μίλησε σήμερα 6 Μαΐου ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) Ιωάννης Βαρδακαστάνης, κατά τη διαδικασία συζήτησης για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας «Γιατρός για όλους, ισότιμη και ποιοτική πρόσβαση στις υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και άλλες διατάξεις».

Ο κ. Βαρδακαστάνης είπε χαρακτηριστικά: «Έχουμε βαθιά πίστη ότι ο τομέας της υγείας συνδέεται άρρηκτα με τον χώρο που αφορά στα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους».

Αναφέρθηκε στη χθεσινή συνάντηση της ηγεσίας της Ε.Σ.Α.μεΑ. με τους εκπροσώπους από τις οργανώσεις – φορείς της και την αναφορά που έγινε στο επικείμενο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Βαρδακαστάνης αναφέρθηκε στο άρθρο 20 που αφορά στη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ και στην πρόθεση του υπουργείου να αφαιρέσει τη Συνομοσπονδία., είπε χαρακτηριστικά : «Υπηρετήσαμε με αφοσίωση τα ζητήματα που αφορούν τον ΕΟΠΥΥ. Θεωρούμε επιβεβλημένη τη συμμετοχή της Ε.Σ.Α.μεΑ., που εκπροσωπεί χρήστες υπηρεσιών υγείας στο συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ».

Όπως είχε κατατεθεί και με επιστολή που είχε αποστείλει η Ε.Σ.Α.μεΑ. στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αναφέρεται πως : Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) η οποία αποτελεί τον τριτοβάθμιο κοινωνικό και συνδικαλιστικό φορέα των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους στη χώρα, επίσημα αναγνωρισμένο Κοινωνικό Εταίρο της ελληνικής Πολιτείας σε ζητήματα αναπηρίας και χρονίων παθήσεων, θέλει να τονίσει ότι ένα από τα κύρια αιτήματά της είναι η εκπροσώπηση των ατόμων με αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις στα κέντρα λήψης αποφάσεων, καθώς είναι αυτοί και οι οικογένειές τους που ζουν καθημερινά με την αναπηρία ή χρόνια πάθηση και μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στη σχεδίαση πολιτικών και νομοθετικών μέτρων, καθώς αφορούν στη δική τους υγεία και ζωή. Στην Ε.Σ.Α.μεΑ. ανήκουν όλες οι Β/βάθμιες οργανώσεις των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους, καθώς επίσης και οι Πανελλήνιοι Σύλλογοι χρονίων παθήσεων.

Ως εκ τούτου, και λαμβάνοντας υπόψη ότι η συμμετοχή της Ε.Σ.Α.μεΑ. και των Οργανώσεων Μελών της κρίνεται σημαντική και αναγκαία σε όλους τους Φορείς Σχεδιασμού, Εφαρμογής και Αξιολόγησης πολιτικών για την Υγεία, ζητά την ΑΠΟΣΥΡΣΗ ή συμπλήρωση του άρθρου 20 με τη συμμετοχή της Ε.Σ.Α.μεΑ., δια εκπροσώπου της, στη σύνθεση του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ.

Στη συνέχεια της τοποθέτησής του ο κ. Βαρδακαστάνης αναφέρθηκε στο άρθρο 51 και την αναγνώριση και τη συμμετοχή της Ε.Σ.Α.μεΑ., σε όλες τις επιτροπές.

Όπως είχε αναφερθεί και στην επιστολή της η Ε.Σ.Α.μεΑ., ως θέση αρχής συμφωνεί με τη θεσμοθέτηση της εκπροσώπησης, η οποία πρέπει να θεμελιώνεται πάνω σε τρεις βασικούς άξονες :
1.Την αρχή της εταιρικότητας,
2. Την αρχή της αντιπροσωπευτικότητας και
3. Την αρχή της μη σύγκρουσης συμφερόντων

Ο κ. Βαρδακαστάνης δήλωσε κατηγορηματικά ότι κανένας φορέας δεν πρέπει ν΄ αποκλείεται αλλά ο «καθείς εφ΄ ω ετάχθη».

Η επιστολή της Ε.Σ.Α.μεΑ. βρίσκεται εδώ

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Βρίσκεστε: ΑΡΧΙΚΗ » ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ » Δελτία τύπου » Ε.Σ.Α.μεΑ.: Ομιλία του προέδρου της ΕΣΑμεΑ Ι. Βαρδακαστάνη στη Βουλή
Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Γενική πολιτική | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis