Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας

Αρ. Πρωτ.: 2376

Ι. Βαρδακαστάνης: Έναρξη του Civil Society CRPD Forum και ομιλία στη UNICEF στη Ν. Υόρκη

Επίσκεψη στη Νέα Υόρκη πραγματοποιεί αυτή την εβδομάδα, 8-13 Ιουνίου, ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης, με την ιδιότητά του ως πρόεδρος της IDA (International Disability Alliance, Παγκόσμια Οργάνωση για την Αναπηρία), για την 7η Σύνοδο των Κρατών που έχουν κυρώσει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία (UNCRPD), μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η Ελλάδα.

Στις 8 Ιουνίου ο κ. Βαρδακαστάνης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Rehabilitation International Jan Monsbakken.
 
Το πρωί της Δευτέρας 9 Ιουνίου κήρυξε την έναρξη του Civil Society CRPD Forum, του Φόρουμ της Κοινωνίας των Πολιτών για τη Σύμβαση, από κοινού με το Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Δημοκρατίας της Κορέας και τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για θέματα Αναπηρίας και πρώην πρόεδρο του Εκουαδόρ Lenin Moreno. Ο κ. Βαρδακαστάνης σημείωσε : «Από την έναρξη της ισχύς της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία το 2007, η αναπηρική κοινότητα έχει εργαστεί ακούραστα για να διασφαλιστεί ότι η αρχή της "τίποτα για μας, χωρίς εμάς» είναι δεκτή. Με της συλλογική φωνή μας, έχουμε επιτύχει ένα μοναδικό επίπεδο της εκπροσώπησης στο πλαίσιο της διεθνούς κοινότητας. Διεκδικούμε τα άτομα με αναπηρία να σταματήσουν να είναι δέκτες των χαμηλότερων επιπέδων της εκπαίδευσης, των υψηλότερων επιπέδων ανεργίας. Να σταματήσουν να είναι θύματα σε ένα σύστημα που στερείται προσβάσιμες υπηρεσίες μεταφοράς, υγειονομική περίθαλψη και ενημέρωση. Η ατζέντα για την Ανάπτυξη μετά το 2015 πρέπει να στοχεύει να βγάλει τα άτομα με αναπηρία από τις κατώτερες κλίμακες φτώχειας  - πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην εξάλειψη της φτώχειας για τα άτομα με αναπηρία».
 
Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας μίλησε σε εκδήλωση στη UNICEF «Το σημείο τομής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανάπτυξης στο πλαίσιο της Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία». Ο κύριος σκοπός της εκδήλωσης ήταν να αναδειχθεί ότι τα άτομα με αναπηρία χρειάζεται να συμπεριληφθούν στην επόμενη ατζέντα για την ανάπτυξη και ότι η Σύμβαση είναι ένα όργανο τόσο για τα ανθρώπινα δικαιώματα όσο και για την Ανάπτυξη. Πραγματοποιήθηκε  απολογισμός της διαδικασίας που οδηγεί στο πλαίσιο Ανάπτυξης για μετά το 2015 και το κατά πόσο έχει μέχρι στιγμής συμπεριλάβει τα άτομα με αναπηρία, καθώς και κωδικοποίησε τα βασικά αιτήματα των ατόμων με αναπηρία. Ο κ. Βαρδακαστάνης στην ομιλία του τόνισε ότι το υπάρχον πλαίσιο των Αναπτυξιακών Στόχων απέτυχε να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ατόμων με αναπηρία και να εξερευνήσεις τις προκλήσεις που βιώνουν τα άτομα με αναπηρία. «Κρίνεται αναγκαίο οι Αναπτυξιακοί Στόχοι μετά το 2015 να είναι έντονα βασισμένοι στα ανθρώπινα δικαιώματα. Όλοι πρέπει να προβληματιστούμε σχετικά με το πόσο επιτυχημένη είναι η ένταξη των ατόμων με αναπηρία μέχρι στιγμής και πώς θα γίνουν περισσότερα ώστε να εξασφαλιστεί η επιτυχία στα επόμενα κρίσιμα στάδια της διαδικασίας».
 
Αργότερα την ίδια ημέρα ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ προσήλθε σε συνάντηση με τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της ΕΕ στον ΟΗΕ. Στις 18:30 η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας και η IDA οργάνωσαν στο κέντρο Τύπου της Ελληνικής Αντιπροσωπείας την ετήσια δεξίωση της IDA, η οποία φέτος ήταν αφιερωμένη στην ολοκλήρωση της θητείας του κ. Βαρδακαστάνη ως πρόεδρος της IDA. 
 
Σήμερα Τρίτη 10 Ιουνίου, ο κ. Βαρδακαστάνης θα παρακαθίσει σε δείπνο παρουσία του Γεν. Γραμματέα του ΟΗΕ Ban Ki-moon στη Μόνιμη αντιπροσωπεία της Κορέας, ενώ νωρίτερα θα έχει συναντήσεις με τον Πρέσβη της Σουηδίας στον ΟΗΕ Marten Grunditz, με την Πρέσβειρα του Παναμά Mary Morgan Moss και τον κ. Ramón Alemán, διευθυντή του National Secretariat of Disability of Panama, με τον Πρέσβη του Λίχτενστάιν Stephan Barriga, με τον Πρέσβη της Φιλανδίας Janne Taalas, με τον Πρέσβη της Κολομβίας Miguel Camilo Ruiz, με την διευθύντρια της Μόνιμας Αντιπροσωπείας της Τουρκίας στον ΟΗΕ Aynur Çiftçi κλπ.
 
 

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Βρίσκεστε: ΑΡΧΙΚΗ » ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ » Δελτία τύπου » Ι. Βαρδακαστάνης: Έναρξη του Civil Society CRPD Forum και ομιλία στη UNICEF στη Ν. Υόρκη
Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Γενική πολιτική | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis